nieuws

Het feest van de H. MichaŽl

Vorig jaar kreeg ik van een goede parochiaan een blikje koekjes, dat gekocht was in een van de winkeltjes rondom het klooster, dat gebouwd is op de rots, die opstijgt uit de zee nabij de kust van NormandiŽ in Frankrijk. Elk jaar gaan veel pelgrims en toeristen de rots beklimmen, die de naam heeft gekregen van ďMont Saint MichelĒ. Het is voor veel mensen een top-ervaring om daar op die manier bij de aartsengel MichaŽl te zijn.

In het najaar, in de herfst, komen we in de liturgie van de kerk heel veel engelen tegen. H.MichaŽl 29 september, H.RafaŽl 24 oktober, alle engelenkoren 1 november, H.H. Engelbewaarders 2 oktober. Hebben we nog wat met onze engelen en in ons dorp  met de H.MichaŽl? Is MichaŽl  nog werkelijk voor ons de strijder Gods, die het kwaad overwint? En zijn we vergeten hoe de engelenkoren voortdurend ďHeilig, heilig, heiligĒ zingen?

Engelen, zo zegt de H. Schrift, zijn geestelijke wezens, die ons Gods boodschap brengen en die ons beschermen tegen het kwaad.

Helaas hebben we van de engelen kleine wezens gemaakt met gevleugelde kindergezichtjes. En voor veel mensen bestaan engelen niet. Maar dan zeg ik: de engelen zijn er. De H. Schrift is er vol van; vanaf de drie, die aan Abraham verschenen in het boek Genesis tot in het laatste boek van de bijbel, waar je legioenen van engelen tegenkomt.

Engelen: zij bestaan: ďeen heel eigen soortĒ, zoals een boek heet van een zekere Godwinn. De engel is de uitdrukking van een Gods ervaring. God zorgt voor iedere mens. Het is de engel, die hem bewaart. Ook de aartsengel MichaŽl ZORGT VOOR ONS ALS KERKGEMEENSCHAP. Misschien kent u nog wel dat aloude gebed van de kerk? Het luidt:ĒBezoek Heer deze woonplaats, laat uw heilige engelen erin wonen en ons in vrede bewaren. En moge uw zegen altijd op ons rustenĒ.

Met dit gebed wil ik eindigen en ik hoop dat veel engelen, met de aartsengel MichaŽl voorop, ons mogen geleiden tot het eeuwig leven.

Pastor A.J. Tersteeg


2005-09-18

« VorigeContactLinksNaar Boven

Deze site is gemaakt door www.KerkWeb.com