nieuws

Het feest van de H. Michaƫl

Vorig jaar kreeg ik van een goede parochiaan een blikje koekjes, dat gekocht was in een van de winkeltjes rondom het klooster, dat gebouwd is op de rots, die opstijgt uit de zee nabij de kust van NormandiĆ« in Frankrijk. Elk jaar gaan veel pelgrims en toeristen de rots beklimmen, die de naam heeft gekregen van ā€œMont Saint Michelā€. Het is voor veel mensen een top-ervaring om daar op die manier bij de aartsengel MichaĆ«l te zijn.

In het najaar, in de herfst, komen we in de liturgie van de kerk heel veel engelen tegen. H.MichaĆ«l 29 september, H.RafaĆ«l 24 oktober, alle engelenkoren 1 november, H.H. Engelbewaarders 2 oktober. Hebben we nog wat met onze engelen en in ons dorp  met de H.MichaĆ«l? Is MichaĆ«l  nog werkelijk voor ons de strijder Gods, die het kwaad overwint? En zijn we vergeten hoe de engelenkoren voortdurend ā€œHeilig, heilig, heiligā€ zingen?

Engelen, zo zegt de H. Schrift, zijn geestelijke wezens, die ons Gods boodschap brengen en die ons beschermen tegen het kwaad.

Helaas hebben we van de engelen kleine wezens gemaakt met gevleugelde kindergezichtjes. En voor veel mensen bestaan engelen niet. Maar dan zeg ik: de engelen zijn er. De H. Schrift is er vol van; vanaf de drie, die aan Abraham verschenen in het boek Genesis tot in het laatste boek van de bijbel, waar je legioenen van engelen tegenkomt.

Engelen: zij bestaan: ā€œeen heel eigen soortā€, zoals een boek heet van een zekere Godwinn. De engel is de uitdrukking van een Gods ervaring. God zorgt voor iedere mens. Het is de engel, die hem bewaart. Ook de aartsengel MichaĆ«l ZORGT VOOR ONS ALS KERKGEMEENSCHAP. Misschien kent u nog wel dat aloude gebed van de kerk? Het luidt:ā€Bezoek Heer deze woonplaats, laat uw heilige engelen erin wonen en ons in vrede bewaren. En moge uw zegen altijd op ons rustenā€.

Met dit gebed wil ik eindigen en ik hoop dat veel engelen, met de aartsengel Michaƫl voorop, ons mogen geleiden tot het eeuwig leven.

Pastor A.J. Tersteeg


2005-09-18

« VorigeContactLinksNaar Boven

Deze site is gemaakt door www.KerkWeb.com