Kerk

Een monumentale geloofsgemeenschap! Ga maar na: het kerkgebouw, naar een ontwerp van de bekende architect Tepe, stamt uit 1879 en is een rijksmonument. Dat geldt ook voor het prachtige Bätzorgel uit 1758. Op het kerkhof staat een derde rijksmonument, namelijk de grafkapel van de familie De Wijkersloot de Weerdesteijn (1864). Links naast de kerk is de voormalige pastorie gelegen: een gemeentelijk monument. In 2006 werd een Monument voor ongedoopte overleden kinderen ingezegend. En ten slotte is ook het kerkhof zelf een gemeentelijk monument.

Literatuur

In 2008 verscheen Waarheid, goedheid en schoonheid. De Utrechtse Neo-Gotiek. Alfred Tepe en het St. Bernulphusgilde, van de hand van Ton H.M. van Schaik en Mascha van Damme. In dit fraai ge√Įllustreerde en uitgegeven boek zijn de bladzijden 60 - 66 gewijd aan de St. Michaelkerk van Schalkwijk. Dit boek werd uitgegeven door het Landschap Erfgoed Utrecht, onder redactie van Fred Vogelzang. Op de startpagina bij de knop 'Downloads' zijn de bladzijden over de kerk van Schalkwijk te lezen (tip!). Zie ook: http://www.landschaperfgoedutrecht.nl/client/landschaperfgoedutrecht/upload/pdf/LEU_boekTepe.pdf

 

In 2004 verscheen Michael en de mensen. 125 jaar Kerk in Schalkwijk, bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het kerkgebouw. Het boek bevat 64 pagina's tekst met heel veel foto's uit heden en verleden. Foto's van voorwerpen en voorstellingen, maar vooral foto's van mensen. Het unieke van het boek is dat alle mensen met naam en toenaam worden vermeld. U kunt het boek nog bestellen voor een prijs van ‚ā¨ 10 plus evt. verzendkosten bij ons secretariaat.

 

P.M. (Piet) Heijmink Liesert schreef in 1995 het standaardwerk over De Kathedraal van Het Sticht. De parochiekerk van de heilige aartsengel Michael te Schalkwijk, Ibero Publicaties Houten. Het is een gebonden boek, 168 blz., uitgevoerd in een luxe papiersoort met vele foto's en afbeeldingen. Het boek is tegen een gereduceerde prijs van ‚ā¨ 10 plus evt. verzendkosten verkrijgbaar bij de schrijver (Jonkheer Ramweg 45, 3998JS Schalkwijk, 030-6011676).

 

Pastor Ton Tersteeg schreef "Van de hak op de tak. Woorden voor onderweg", een bundeling van zijn korte bijdragen aan het parochieblad in de periode vanaf 2001 tot einde 2006. Het boek werd uitgegeven bij gelegenheid van de 75e verjaardag van pastor Tersteeg, op 9 januari 2007.

Na zijn overlijden verscheen van Pastor Tersteeg een nieuwe bundeling van bijdragen aan het parochieblad, aangevuld met enkele preken en lijdensmeditaties uit de begintijd van zijn priesterschap. Het boek draagt de titel: "Stof om over na te denken. Woorden voor onderweg", en verscheen op zijn 80e verjaardag op 9 januari 2012.

« VorigeContactLinksNaar Boven

Deze site is gemaakt door www.KerkWeb.com